MALA KOČA

 

Mala koča na Ratitovcu je bila zgrajena leta 1953 kot pomožen objekt v času gradnje povojne koče na Ratitovcu. V tistem času je služila kot zavetišče za delavce, ki so gradili kočo.
Do leta 1970 se zatem koča praktično ni uporabljala. Takrat pa so kočo začeli obnavljati člani novoustanovljenega mladinskega odseka planinskega društva. Uredili so notranjost in postavili nekaj opreme. Po nekaj letih je aktivnost mladinskega odseka upadla in koča je večlet spet bolj ali manj samevala.

V polni meri je Mala koča zaživela po letu 1990. Od takrat je v njej zimska soba. Koča služi pozimi kot neoskrbovan zimski bivak in ni zaklenjena. V času glavne planinske sezone, ko je odprta velika - to je Krekova koča na Ratitovcu, je Mala koča zaprta. Izven sezone je v Mali koči tudi vpisna knjiga "Prijatelj Ratitovca".

Kot rečeno, stoji Mala koča približno 200 m od velike koče v smeri proti Pečani. V njej je glavni prostor, namenjen obiskovalcem, mala drvarnica in stranišče.

- V glavnem prostoru je miza, klopi, dve postelji, mala pečica na drva in nekaj stenskih omaric. Prostor pozimi ni zaklenjen. Vse obiskovalce pa prosimo, da zapirajo vrata za seboj.

- O drvarnici lahko napišem le to, da ni velika in je ponavadi prazna.

- Še manjše je stranišče, ki pa ima to posebnost, da je to stranišče z najlepšim pogledom na Triglav.