....................KOLESARJENJE

 

Po sončnih pobočjih Ratitovca

(povzeto po opisu iz Loške kolesarske poti)

 

Višinska razlika: 814 m Dolžina: 33 km
Najvišja točka: Povden 1264 m Čas vožnje: 3,5 h

Iz Železnikov se odpeljemo po Selški dolini do Podrošta, kjer se prične strmejši del vzpona, ki se pred vasjo spodnja Sorica malce zravna. Vas sodi med najlepše v Sloveniji in zato še danes navdušuje umetniške duše. Pot nadaljujemo proti Soriški planini, vendar se naša pot odcepi desno že na križišču Rotka. Do sem se je možno pripeljati tudi po cesti mimo Petrovega Brda - cesta je bolj položna, vendar nekoliko daljša.

Kolesarimo po poti mimo strmih travnatih pobočij, ki jih obdeluje vse manj prebivalcev podratitovških vasi Danje, Zabrdo in Torka. Na Torki se lahko spustimo v dolino, lahko pa nadaljujemo po široki makadamski cesti do sedla Povden. Od tu se lahko odločimo še za pešačenje na vrh Ratitovca - 35 min, ali pa se spustimo po ozki stezi na Prtovč. Čaka vas le še prijeten spust v dolino.

 

Po tišini jelovških gozdov

Višinska razlika: 952 m Dolžina: 55 km
Najvišja točka: 1402 m Čas vožnje: 4 h

Start je pred pošto v Železnikih. Odpeljemo se v smeri proti Dražgošam, toda v vasi Rudno zavijemo levo proti Bohinjski Bistrici. Čaka nas precej dolg, toda ne pretirano strm vzpon do prevala Rastovka 1122m - 11,8 km. Od tu nadaljujemo pot proti Bohinjski Bistrici. Cesta se 500 m za planino Rovtarica odcepi levo proti Ratitovcu - smerna tabla. Redke markacije in smerne table nas varno vodijo v pravi smeri. Po 19,7 km pripeljejo do gozdarske koče Glažarca in čez 500 m smo na naši najvišji točki 1402 m. Po prekolesarjenih 24 km pripeljemo do odcepa Kopišče, od koder lahko gremo še na Ratitovec - 35 min, ali pa nadaljujemo pot proti zahodu. Ves čas se rahlo spuščamo. Ko pripeljemo po 32 km vožnje do asfaltirane ceste, zavijemo levo. Čaka nas še kratek vzpon na Soriško planino - 33,5 km. Tu nam bo zagotovo godil počitek ali okrepčilo v Litostrojski koči. Sledi dolg spust preko Sorice v dolino.

Ker je pot dolga, ob tem pa je včasih tudi zahtevnejša orientacija, ne pozabite na pijačo in zemljevid.

Druga jelovška tura

Višinska razlika: 950 m Dolžina: 25 km
Najvišja točka: 1400 m Čas vožnje: 3 h

Start je enako, kakor pri prejšnji turi, pred pošto v Železnikih. Odpeljemo se najprej po glavni cesti v smeri proti Zalemu logu, vendar že po 300 m zavijemo desno proti Prtovču. Do tam prevozimo 6,2 km. V prijetni vasici na višini 1011m se lahko okrepčamo na kmečkem turizmu "Pr Petričk" ali pa v lovskem domu, proti kateremu pri cerkvi zavijemo za nadaljevanje naše poti. Po zmerno strmi gozdni cesti pripeljemo do odcepa poti za Ratitovec. Od tu se lahko še vzpenjamo po cesti do naše najvišje točke, ali pa se spustimo po markirani planinski poti - smer Ledine na spodnjo cesto. Če si ob poti želimo ogledati visokogorsko mokrišče Ledine, ja ta varianta celo boljša. Obe cesti se združita na začetku Ledin. Sledi še rahel spust do Rastovke - 13,2 km in nekoliko hitrejši spust v dolino.