ODGOVORI NA VPRAŠANJA POHODNIKOV

 

Vprašanje: Ali se tudi Obhodnica Ratitovec mora zaključiti v času od 1.1.2012 do 31.12.2021, da bo veljala, kot obvezna obhodnica v akciji 11 x 10 za 110 let ?

Za vse obhodnice, tudi za Obhodnico Ratitovec, ki je obvezna obhodnica v akciji 11 x 10 za 110 let velja, da je začetetek opravljanja obhodnice poljuben, zaključek pa mora biti v času trajanja obhodnice 11 x 10 za 110 let.

Vprašanje: Ali veljajo kot obvezni pohodi le pohodi v Sloveniji in kdaj morajo biti opravljeni?

Za pohode, ki so zahtevani v okviru akcije 11 x 10 za 110 let velja, da morajo biti vsi opravljeni v času trajanja te akcije, to je od 1.1.2012 do 31.12.2021. Čeprav ni posebej napisano, velja za pohode enako pravilo, kot za vrhove po lastni izbiri. To pomeni, da lahko množične pohode po lastni izbiri izbirate med pohodi v Sloveniji ali v tujini. Pohod na Ratitovec je seveda obvezen.

Vprašanje: Ali kot obhodnice, ki jih sami izbiramo, veljajo tudi tiste obhodnice, ki imajo 10 kontrolnih točk ali manj?

Določeno je, da veljajo kot obhodnice po lastni izbiri le tiste, ki imajo več kot 10 kontrolnih točk. Torej mora imeto obhodnica vsaj 11 kontrolnih točk. To pomeni, da npr. Tržiška, Moravška in podobne planinske poti ne veljajo, čeprav po zahtevnosti prekašajo nekatere, ki imajo več kontrolnih točk.

Vprašanje: Ali lahko dam kateri koli žig obhodnice(s katere koli točke)? Recimo na zadnji točki, preden zaključim?

V principu ni potrebno nobenega žiga obhodnice. Vpišite samo datum začetka, datum zaključka in številko zaključene obhodnice, ki jo da upravitelj obhodnice, ko vam vrne potrjen dnevnik. Pri nekaterih obhodnicah ne vodijo te evidence zaporednih številk, tam jo pač ne boste vpisali.

Vprašanje: A moram, ko končam poslati zraven še vseh 5 dnevnikov obhodnic?

Dnevnikov ni potrebno pošiljati, kot dokaz opravljenih obhodnic ali množičnih pohodov. Verjamemo na besedo, datum zaključka in resničnost podatkov pa lahko kontroliramo tudi po zaporedni številki.

Vprašanje: Ali štejejo tudi obhodnice zunaj PZS (npr Andraška, Aljaževa,...)

Štejejo vse obhodnice in množični pohodi, ki so na spisku na spletni strani, ki je napisana spodaj, četudi so v organizaciji društev zunaj PZS. Omejitev je le ta, da ima obhodnica več, kakor 10 kontrolnioh točk.

Vprašanje: Če prav razumem, je važno pri vsaki obhodnici samo, da jo končam v času trajanja akcije. Torej sem jo lahko začel magari 10 let nazaj?

Zamišljeno je točno tako, kot ste napisali. Vzrok za to je tudi v tem, da spodbudimo pohodnike, da dokončajo začete obhodnice.

Vprašanje: Kako je definiran množični pohod? Je to kar seznam s strani http://graph-srv.uni-mb.si/obhodnice/ ?

Da. Pohod naj bo tradicionalen (izveden več let zaporedoma), primerne težavnostne stopnje.

Vprašanje: Ali štejejo tudi tisti, ki jih ne organizirajo planinska društva (recimo Pot ob žici okrog Ljubljane, vzdržljivostni preizkus - Roška pešpot in partizanski pohod na Dražgoše?)

Da. Vsak pohodnik pa naj oceni primernost pohoda, ki ga bo vpisal v obhodnico 11 x 10, da ne bodo to naprimer pohodi v organizaciji otroškega vrtca.

Vprašanje: Ali štejejo tudi pohodi v zamejstvu (npr. Arihova peč)?

Da

Vprašanje: Kolikšno je minimalno število udeležencev, da se šteje za množični? Šteje Kostelski, kjer pride le nekaj deset pa nekje do 200 ljudi?

Ni neke posebne omejitve. Pohod pa mora biti objavljen in v organizaciji neke organizacije in ne npr „tradicionalni pohod sosedove družine na Kucelj“.

Vprašanje: Kako dokažem, da sem bil na pohodu - je potreben žig pohoda ali kateri koli žig, ki ga dobim na neki točki pohoda?

Lahko odtisnete žig, ki ga organizator žigosa v evidenčne kartončke, ki so na takih pohodih običajni, ali žig ene od kontrolnih točk (lahko tudi več) in seveda datum pohoda.

Vprašanje: Ali je pri sliki slapu važno samo, da sem na sliki jaz in zadaj slap, ni pa važno, da sem čisto zraven? Kako blizu moram priti? Ali šteje za Boko tudi če se pri cesti Bovec->Žaga slikam? Ker recimo, če greš na vrh Boke, se nič ne vidi slapu. Pri Peričniku in Savici verjetno poštempljam koči?

Smisel vseh zahtevanih točk obhodnice je v tem, da pohodnik spozna lepoto tega kraja. Zato naj bi bilo splošno navodilo, da naj pohodniki pogledajo slapove od blizu, da si ogledajo muzejske zbirke muzejev, ki so predlagani, da planirajo ogled botaničnega vrta v času cvetenja rož itd. Mislim, da je škoda porabiti čas, da pride pohodnik do kioska, ali blagajne, kjer prodajajo vstopnice, požigosa dnevnik in odide, ne da bi si znamenitost tudi ogledal. Vendar se to ne da kontrolirati, zato mora za to poskrbeti vsak sam. Podobno je z bližino slapov. Veljala bo tudi slika s ceste, vendar se splača potruditi in priti bližje slapu.

Vprašanje: Ali je Grmečica pri Nomnju v Bohinju in Nežica pri Fari ob Kolpi?

Da, to sta ta dva slapova.