OPIS OBHODNICE IN NJENA PRAVILA

 

 

Z namenom popestritve turistične ponudbe v Občini Železniki in da bi opozorili na prelep gorski svet v naši okolici smo se pri Planinskem društvu za Selško dolino odločili, da odpremo novo vezno pot. Poimenovali smo jo Obhodnica Ratitovec. Ko smo pripravljali gradivo zanjo, smo večkrat naleteli na vprašanje, zakaj tako ime. Marsikomu je bilo takoj jasno, zakaj je v imenu Ratitovec, vprašanje pa je bilo, zakaj »obhodnica«. V skladu s sprejetim poimenovanjem veznih in točkovnih poti, ki ga je sprejela tudi Planinska zveza Slovenije, se je v zadnjem času za take poti udomačilo ime obhodnica. In tako smo enako ime sprejeli tudi mi.

Obhodnica Ratitovec je namenjena vsem planincem. Zaradi manjše zahtevnosti jo z lahkoto prehodijo vsi – otroci, družine, starejši in vsi ostali gorniki. Pot časovno ni omejena, zato bo nekomu predstavljala cilje za več let, drugi pa jo bodo lahko prehodili v enem zamahu od začetka do konca.

Kot dokaz za prehojeno obhodnico je predvidenih 12 posebnih žigov. Večina žigov je na vrhovih, le na planinah Pečana in Klom je žig pritrjen v bližini tamkajšnjih stavb.

Spisek žigov.

Pot se začne na Šavniku, obišče vse pomembnejše vrhove okoli Soriške planine, se obrne proti Ratitovcu, kjer prav tako obišče vse najpomembnejše vrhove grebena in obe še delujoči planini. Pot se zaključi v Krekovi koči na Ratitovcu. Vrstni red obiskanih kontrolnih točk je poljuben. Do vseh kontrolnih točk vodijo obstoječe markirane poti, zato obhodnica nima posebnih oznak. Kot osnova služi planinska karta Škofjeloško in Cerkljansko hribovje.

Področje, kjer poteka Obhodnica Ratitovec, odlikujejo prekrasni razgledi in naravne znamenitosti, predvsem pa planinsko cvetje, ki se posebno v pomladanskem času razbohoti v vsej svoji lepoti. Pot vodi po prijetno razgibanem terenu, brez velikih vzponov in spustov, saj je najnižja točka poti na Soriški planini na višini približno 1280 m in najvišja na Altemavru na višini 1678 m.

Poleg tega bomo ob poti lahko opazovali ostanke nekdanje nepravične Rapalske meje, ki je po prvi svetovni vojni grobo razdelila slovensko ozemlje in ga velik del ločila od matične domovine. Vzdolž grebena Ratitovca se bomo sprehodili ob delu nekdanje obrambne linije imenovane Rupnikova linija, ki so jo zgradili tik pred drugo svetovno vojno, da bi nas varovala pred napadom z zahoda.

Vsako leto je zadnjo soboto v maju skupinski pohod po celotni poti.

In še nekaj tehničnih podatkov:

Pot je dolga približno 24 km, da jo bomo v celoti prehodili, pa bomo porabili približno 11 ur.

Zemljevid obhodnice:

Dnevnike bo možno kupiti v Krekovi koči na Ratitovcu, v društveni sobi na Češnjici, v muzeju v Železnikih, ter v obeh kočah na Soriški planini. Cena dnevnika je 5 EUR.
Za tiste, ki bi želeli dobiti dnevnik po pošti, naj to pisno sporočijo, v pismo pa naj dodajo ovojnico z znamko in s svojim naslovom ter priložijo 5 EUR. Dnevnik jim bomo takoj poslali. Zaradi teže dnevnika je potrebno na kuverto s svojim naslovom prilepiti dve znamki A.

Za enkrat prehojeno pot prejme pohodnik bronasto spominsko značko.

Za petkrat prehojeno pot prejme pohodnik srebrno spominsko značko.

Za dvajsetkrat prehojeno pot prejme pohodnik zlato spominsko značko.

Kdor bo prehodil obhodnico večkrat kot dvajsetkrat, prejme za vsakih nadaljnjih 20 obhodov zlato značko

V primeru, da nekdo želi obhodnico večkrat prehoditi, je potrebno najprej končati prejšnjo in šele zatem začeti novo.

 

Obhodnica Ratitovec v štirih letnih časih

Za najbolj zagrete hodce obstaja tudi možnost z gornjim naslovom. Pri tem mora pohodnik v štirih zaporednih letnih časih prehoditi obhodnico štirikrat - v vsakem letnem času enkrat. Čas začetka je poljuben. Dnevnike je potrebno oddajati sproti. Kot en letni čas se šteje:
pomlad od 21. marca do 20. junija
poletje od 21. junija do 22. septembra
jesen od 23. septembra do 20. decembra
zima od 21. decembra do 20. marca

Pohodniki, ki bodo izpolnili zgornje pogoje, bodo poleg značk, za 1- kraten, 5 - kraten in 20 - kraten obisk obhodnice prejeli tudi posebno značko, ki ponazarja štiri letne čase.

V istem koledarskem letu lahko prejme pohodnik le eno značko štirje letni časi.

Značko štirje letni časi bomo upravičencem v vsakem primeru poslali po pošti in jo ni mogoče dobiti v Krekovi koči na Ratitovcu.