..PRIJATELJ RATITOVCA

 

 

 

 

Lahko si ogledate rezultate akcije po abecedi ali po doseženem mestu za leto 2018

Spisek vseh udeležencev, ki so izpolnili normo

Spisek vseh, ki so dosegli v vseh letih okroglo število vpisov

 


OPIS AKCIJE

Mnogo prebivalcev Selške doline, pa tudi precej tistih, ki ne živijo tam, že dobro pozna tekmovalno - rekreativno akcijo "Prijatelj Ratitovca". Akcija je bila pred dobrimi dvanajstimi leti organizirana z namenom popestritve rekreativne dejavnosti v Selški dolini. Od razmeroma skromnih začetkov v letu 1991 je do danes prerasla do zavidljive širine. Precej je tistih, ki si kar ne morejo več predstavljati, da ne bi vsaj nekajkrat na teden zbrali moči in se odpravili na Ratitovec. Poleg tega se na tak način srečujejo planinci, si izmenjajo izkušnje in skupaj planirajo bodoče ture.

Za ilustracijo le nekaj osnovnih pravil, ki veljajo za udeležence akcije. Udeleži se jo lahko vsak. Svojo prisotnost na Ratitovcu potrdi s vpisom in podpisom v posebni vpisni knjigi. V enem dnevu ima lahko posameznik le en vpis. Smatra se, da so normo izpolnili vsi, ki so bili v enem koledarskem letu vsaj 15 krat na Ratitovcu. Podrobnejša pravila so objavljena v vpisni knjigi.

Naj navedem le nekaj najzanimivejših statističnih podatkov akcije:
Kot je bilo že omenjeno, je akcija lani potekala 24. leto. Prvo leto je normo izpolnilo 42 planincev, ki so se skupaj na Ratitovec povzpeli 1100 krat. Število je potem iz leta v leto naraščalo tako, da je lansko leto izpolnilo normo petnajstih vpisov v letu že 474 planincev, ki so obiskali najvišji vrh Selške doline 22 579krat. Vseh vpisov v devetnajstih letih je bilo več kot 240 439. V lanskem letu so pohodniki imeli povprečno 45,5 vpisov.

 

Zofkinih 10 let neprekinjenih vzponov