TURNO SMUČANJE

Ratitovec je idealen vrh tudi za turno smučanje. Zaradi svoje primerne višine, in ustreznih pobočij je pozimi priljubljen cilj smučarjev. Južna stran Ratitovca je zelo strma, na nekaterih delih celo prepadna in ni primerna za smučanje. Zaradi večje strmine je ta stran tudi nevarna zaradi možnosti proženja snežnih plazov. Povsem drugačno podobo pa kaže severna stran in pa grebenska pot proti Soriški planini. Za vse tiste, ki nekoliko manj poznajo vrh in okolico, so opisane tri možne smeri.

1. Skozi Razor na Prtovč
Trasa vodi od koče po med Gladkim vrhom in markirano potjo skozi Razor. Na ostrem prelomu pod vrhom se spusti po strmem pobočju pod pečino imenovana Divji rob. Pri tem je potrebno nekaj previdnosti, ker je v začetku pobočje zelo strmo. Če je nevarnost opasti ali plazu, se je bolje priključiti na to pobočje nekoliko nižje. Potem se peljete mimo smerne table v Razoru in naprej po pobočju pod Kosmatim vrhom. Smer je seveda odvisna od količine snega. Ko pripeljete do gozda, sledite nekaj časa markirani poti. Na delu, kjer vodi pot skoraj vodoravno zavijete levo in čez približno 100 m pripeljete do gozdne poti. Sledite poti in ko dosežete gozdno cesto, zavijete ostro desno. Po tej cesti, ki pozimi ni orana, pripeljete do vasi Prtovč.

2. Grebenska pot proti Soriški planini
Pot ves čas sledi markirani poti. Pri tem je potrebno povedati, da je trasa nekoliko valovita in se na nekaterih mestih celo vzpenja. Pot torej prvenstveno ni namenjena spustu, ampak predvsem hoji.

3. Čez planino Klom
Od koče zavijete po severnem pobočju Gladkega vrha mimo
rudnika železove rude in naprej v smeri peš poti do sedla Vratca. Tu prečkate dolino Pečana proti severu in se nekoliko dvignete do sedla proti Kosmatemu vrhu. Od sedla nadaljujete pot v isti smeri in več ali manj sledite planinski poti. Ko pripeljete do gozdne ceste, obrnete desno in se peljete ves čas po cesti, ki se enakomerno spušča. Pri vikendu na desnistrani ceste se odločite za nadaljevanje poti. Če se peljete naprej po cesti, pridete na Prtovč. To je namreč cesta, ki je opisana že pri trasi št. 1. Če pa je dovolj snega in vas to veseli, lahko pri zgoraj omenjenem vikendu zavijete levo iz ceste. Po senožetih in travnikih se peljete skozi vas Podlonk do najnižje ležeče hiše, ki jo vidite (pri Tolarju). Peljete se mimo hiše - malenkost vzpona - in po travniku pod hišo pripeljete na kolovozno pot, ki vodi v dolino.