NAPOTKI ZA VARNO GIBANJE V GORAH V POLETNI SEZONI


1. Snežišča, ki bodo ostala pozno v poletje ali celo leto zlasti na severnih in senčnih legah. Izberimo si kopne ture po južnih pobočjih. Če pa se že podarno na ture, kjer nas bo zlasti zjutraj pričakal pomrznjen sneg - se primerno opremimo (dobra obutev , cepin,...)

2. Padajoče kamenje, odlomi . Nevarnost padajočega kamenja je stalna, zlasti nevarno v pomladanskem in poletnem času, ko kopni sneg. Nosimo čelado!

3. Nevihte (nevarnost vročinskih neviht v popoldanskem času) spremljajmo vremensko napoved, ture zgodaj začenjajmo in kmalu končajmo.

4. Če naletirno na snežišče, ki nima varnega izteka in smo brez opreme (cepin in dereze), se obrnimo (velika nevarnost zdrsa).

5. Sleherno Ieto moramo svoje cilje izbirati postopno, tako glede trajanja izleta, višinske razlike, kot tudi težavnosti (pridobivamo telesno kondicijo) in glede na lastno psihofizično sposobnost.

6. Preden se odpravimo na daljšo, celodnevno turo, opravimo nekaj krajših tur, da dobimo kondicijo in s tem preizkusimo sebe in opremo (telesna nepripravljenost je pogost vzrok nesreče).

7. Za dolge ture si raje vzemimo dva dneva in ne pretiravajmo z "divjanjem" po poteh

8. Preberimo kakšno literaturo o gibanju v gorah, nevarnostih, prehrani, opremi, vremenoslovju - še kako lahko potrebujemo ta pravila, nasvete in napotke.

9. Seznanirno se, kaj porneni oznaka poti: lahka, zahtevna, zelo zahtevna: kakšne težave nas bodo čakale in kakšno opremo bomo potrebovali

10. Vpisujmo se v vpisne knjige

11. Ko grerno v gore v skupini, se nikoli ne ločimo od nje. Hodimo vedno skupaj. Če smo se odločili, da gremo na turo skupaj, se tako tudi vrnimo.

12. Na zahtevnih poteh upoštevajmo, da so poti in varovala Iahko tudi poškodovana. Podatek o poškodbah poti ali varoval posredujmo tudi drugim in javimo stanje na PZS.

13. Na poteh, ki so označene kot zahtevne, uporabljajmo obvezno čelado, na zelo zahtevnih pa še samovarovalni komplet. Za vzpenjanje po jeklenicah so koristne rokavice - najbolje kolesarske.

14. Veliko se jih bo odpravilo v tuje gore, kjer bodo hodili po ledenikih. Upoštevajmo navodila o varni hoji po ledenikih in se naučimo reševanja iz ledeniških razpok že doma.

15. Mobilni telefoni nam lahko v primeru nesreče veliko pomagajo oz. zelo skrajšajo odzivni čas do prihoda reševalcev na mesto nesreče. Naj bo baterija napolnjena in ne uporabljajmo ga po nepotrebnern. Upoštevajmo, da pokritost gorskega sveta s signalorn našega aparata ni popolna in možnost sporočanja naše morebitne stiske ni vedno zanesijiva.

16. Uredite zavarovanje doma in v tujini

Janez Kosec
Načelnik podkomisije INFO KGRSS