PODROBNEJŠI OPIS NEKATERIH VRHOV

Spisek vrhov, ki so opisani na tej strani

  1. VELIKI BADIN
  2. VELA GRIŽA
  3. VELIKI ROB NA ČAVNU
  4. VELIKI POLOVNIK
  5. VISOKA PEČ
  6. VELIKI LEMEŽ
  7. VELIKI VRH - POLOVNIK
  8. VELIKI ROB - KOTA 1313
  9. VELIKA GLAVA - PECA
  10. VISOKI KURJI VRH

VELIKI BADIN

Veliki Badin je mala ravnina, ki se nahaja ob poti, ki vodi od cerkvice Sv. Kvirina (Sv. Kvirika) proti jugovzhodu. Če gremo od cerkvice po tej poti, pridemo najprej do oddajnika. Od tam se spustimo za približno 40 metrov. Ko se klanec poravna, smo na Velikem Badinu. Naprej po poti pridemo do roba, ki se strmo spušča proti dolini. Čeprav smo že dosegli zahtevano lokacijo, priporočam, da se sprehodite še naprej po poti do spodmolov.

Veliki Badin

 

VELA GRIŽA

To je položen greben, ki se razprostira v smeri proti severozahodu od cerkve Sv. Kvirina, ki je omenjena v prejšnjem opisu. Do njenega vrha vodi prijetna pot, ki nam bo vzela le pol ure, če pa bomo uživali v lepih razgledih in pomladi v izobilju cvetja, bomo lahko tudi bistveno dlje. Zahtevani vrh je neizrazit, na njem pa je postavljen možic. V dnevniku so podane napačne koordinate vrha. Pravilne koordinate so N 45° 28' 46" E 13° 53' 39"

 

Vela Griža

VELIKI ROB na Čavnu

Vrh se imenuje tudi Sončni Škol in je včasih tako tudi napisano na smerokazih. Sicer pa je z vrha čudovit razgled.

 

VELIKI POLOVNIK

Na vrh lahko pridete z več strani, vendar je najlažji dostop iz vasi Log čezsoški. Parkirate malo pred vasjo, ker v vasi skoraj ni prostora za parkiranje. Najbolje je, da parkirate na parkirišču takoj, ko zavijete z glavne ceste. Potem greste do vasi in naprej ob Soči po makadamski poti v smeri Kobarid - Trnovo. Približno po enen kilometru opazite na levi strani tik ob poti možica in stezico, ki ji sledite do vrha. Skoraj do lovske koče je mulatera, ki je na posameznih mestih celo označena z zbledelo rdečo barvo.

 

VISOKA PEČ

Prelep vrh, ki pa je malo težje dostopen. Dostop preko Ciprnika, od koder se neoznačena pot strmo spusti med ruševjem, se nekoliko dvigne, še enkrat strmo spusti in zatem strmo dvigne na vrh. Ne ustrašite se nekoliko strašljive podobe, ki se ponuja z vrha Ciprnika, saj boste nagrajeni s prelepim razgledom. Vendar pa pot ni primerna, kadar je spolzka, ali poledenela.

VELIKI LEMEŽ

Vrh, ki ponudi obiskovalcu užitke hoje po brezpotju, zato pa se je potrebno pred obiskom seznaniti s potrebnimi podatki. Ena od priporočenih povezav Veliki Lemež - Hribi. Od sedla Čez Potoče dalje namreč ni več poti, začne pa se zanimivo prečenje grebena preko štirih vrhov do našega cilja. Ponekod je prehod zelo ozek, ponekod je teren strm, zato je potrebna velika previdnost.

 

VELIKI VRH - POLOVNIK

Podroben opis dostopa je Veliki vrh - Polovnik - Hribi. Dodal bi lahko le nekaj nasvetov, da bo lažje najti vrh. Ko greste od parkirnega prostora po cesti, sta oba odcepa v desno lepo označena s tablico PLANINA DOLEC. Potem je do planine le ena pot. Na planini pa lahko že takoj na začetku čim prej zavijete desno v hrib in najdete eno od mnogih mulater, ki se vzpenjajo proti vrhu. Na poti proti vrhu greste mimo več podrtih vojaških objektov. Orientacija ni težka, razgled na vrhu pa je čudovit.

 

VELIKI ROB - KOTA 1313

Čudovita točka z lepim razgledom. Pot je dobro označena, odcep z glavne poti Kluže - Rombon pa je težko opazen, posebno če greste v obratni smeri z Rombona proti trdnjavi Kluže. Zato je tukaj opis odcepa na poti proti dolini.
Ko pridete na malo ravnico približno na polovici poti z Rombona, bodite pozorni na nekaj možicev, ki označujejo odcep v desno. Kota 1313 je od poti oddljena le približno 3 minute. Če prihajate v obratni smeri od trdnjave Kluže je odcep dobro označen.

Odcep            

 Odcep                                    Veliki rob

 

VELIKA GLAVA - PECA

Opis za dostop na Veliko Glavo najdete tudi na povezavi

https://www.hribi.net/gora/velika_glava/11/1277

vendar ob obisku tega vrha potke, ki je opisana nisem našel. Zato sem šel po svoje. Opis začenjam malo pod Knipsovim sedlom v smeri proti Kordeževi glavi, to je na najnižji točki. Šel sem do železnega droga in naprej do ruševin stavbe  slika 1. Od tam sem sem se usmeril desno na skalni rob, ki ga ruševje ne prerašča in je lahek prehod - slika 2. Edina kočljiva točka je na delu, kjer ruševje raste skoraj do skalnega roba slika 3. Potrebno je prestopiti nekaj skal, naprej pa je skozi ruševje shojena ozka stezica, ki je dolga le nekaj metrov. Takoj za tem delom pridete na vrh.

                                 

Slika 1 - Ruševine                                        Slika 2 - Skalni rob                                    Slika 3 - Kočljivo mesto

 

 

VISOKI KURJI VRH

 

Dostop na Visoki Kurji vrh je možen z več strani. Sam sem se odločil, da grem iz vasi Srednji vrh. Ker so opisi za dostop včasih nekoliko zavajujoči, sem tukaj opisal eno od primernih poti za dostop.

Šel sem od kmetije Vavčer. Takoj za hišo zavijte po široki gozdni vlaki na levo in po tej vlaki, ki se blago vzpenja, greste cca 45 minut. V gruščnati grapi se gozdna vlaka zoža in postane bolj strma. Po njej greste cca 40 minut. Tik preden pridete do druge gruščnate grape se odcepi na desno stezica. Po njej greste cca 45 minut in pridete mimo studenčka ob rahlem končnem spustu na planino Bašca. Greste mimo koče na planini po travniku strmo navzgor. Do polovice travnika lahko greste po stezici, pozneje pa se stezica izgubi. Greste naprej po strmem travniku do grebena na vrhu. Ko pridete na greben, že vidite na desni vrh Visokega Kurjega vrha. Od koče na planini Bašca do vrha potrebujete še cca 50 minut. Za celotno pot do vrha tako porabite 3 ure. Za povratek 2,5 ure.